Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

...πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος...

...των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν...

11 σχόλια:

nikos__alfa είπε...

Απολύτως επίκαιρο !
Φιλοσοφικά αλλά και ...πολιτικά.
Καλή ανάσταση λοιπόν για τις ανθρώπινες αρετές που καθορίζουν την πρόοδο στη ζωή μας και καλή ανάσταση για το λαό μας το γρηγορότερο!
Αγαπητέ Νίκιπλε πάντα υγεία και χαρά να σε συντροφεύουν!

nikiplos είπε...

Φίλε Νικόλαε_Άλφα, καλησπέρα...
πραγματικά απολύτως επίκαιρο... έτσι μου έκανε κλικ, πως είναι δυνατόν στον "πολιτιμό" να αφήνεται ο άνθρωπος στη λάσπη... τι είναι δλδ πολιτισμός χωρίς ουμανισμό? ίσως βέβαια να φαντάζουν φιλοσοφικά αυτά και τελείως ακαδημαϊκά από εκείνους που τροχίζουν τα μαχαίρια τους...
Καλή Ανάσταση να έχουμε, και στους ανθρώπους ανάσταση των αρετών τους όπως είπες...
Πάντα υγεία, γαλήνη και νηνεμία αντεύχομαι φίλε!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και καλά
Αναγνώστης ο αθηναίος

nikiplos είπε...

Χρόνια πολλά και καλά Αναγνώστα!!!
Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και ευχές για γαλήνη, ηρεμία, νηνεμία, υπομονή και μακροημέρευση του νουνεχή τρόπου ανάλυσης που διαθέτεις!

Άιναφετς είπε...

Πολλά θα ήθελα να γράψω σχετικά... αλλά μάλλον δεν είναι η μέρα κατάλληλη...αν και για μένα είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες, όπου απλά μας σοκάρει ακόμα περισσότερο η δυστυχία που είναι συνδεδεμένη με το χρήμα!

ΑΦΣ από την ΑΦΣ μέσα από την καρδιά μου!

mplahmplah.wordpress.com είπε...

Χρόνια πολλά!Χριστός Ανέστη! :-)

nikiplos είπε...

Αγαπητή ΑΦΣ,
το ξέρω... ότι θα μπορούσες να γράψεις άπειρα νήματα νοημάτων συνδυασμένων με εικόνες... για μένα είναι αυτή η τεράστια απορία που πάντα είχα... πως είναι δυνατόν να εξεισσόμαστε τόσο πολύ, να επενδύονται τόσα κεφάλαια και να μην μπορούμε να ενσωματώσουμε σε ένα κατώτατο επίπεδο αξιοπρέπειας αυτούς τους ανθρώπους... και είναι το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους και οι άνθρωποι εμπόρευμα...

Ας είναι... δίνω και από εδώ τις ευχές μου για υγεία, γαλήνη και μακροημέρευση!


ΑΦΣ από τον ΑΦΣ!

nikiplos είπε...

Αγαπητ' mplahmplah
Αληθώς ο Κύριος!!! χρόνια πολλά με ευχές για υγεία κυρίως!!!
και ότι άλλο θέλουμε θα το φτιάξουμε με τα χέρια μας!

Άστρια είπε...

Μέσα σε μία γνωστή σκέψη, με λίγα λόγια, να χωράνε η σοφία και η ηθική με μέτρο τον άνθρωπο! Τί σπουδαία λέξη αλήθεια: "μέτρο"!
Και να γίνεται έτσι αυτός το κέντρο βάρους εκτίμησης και προσδιορισμού των γύρω.
Αλλά και οι άλλες λέξεις που συνωστίζονται στην ίδια σκέψη: "χρήματα" (χρη..), "όντων ως έστιν", "ουκ όντων ως ουκ έστιν"!
Και εδώ δεν έχουν θέση κι εκτοπίζονται οι θεοί, μόνο ο άνθρωπος "μέτρον έστιν".
Μέτρο και μοναδικότητα λοιπόν ο άνθρωπος˙ μεγάλη αξία να του δίνεται αλλά παράλληλα, με κάποια άλλη σκέψη και μεγάλη ευθύνη και απαίτηση: αυτή της "αιδούς" και της "δίκης".

Πόσο μα πόσο επίκαιρα πάντα θα είναι αυτά τα λόγια... και σήμερα˙ δυστυχώς τόσο για όσους εξουσιάζουν από τη μία πλευρά, που στερούνται της ευθύνης, αλλά και για τον μικρό άνθρωπο από την άλλη πλευρά, που μόνος αγωνίζεται όχι για να επιβάλει την υποκειμενική μοναδικότητα του μέτρου του, αλλά για να επιζήσει...

Αγαπητέ Νίκηπλε, μας έδωσες όμορφη τροφή για πολλές σκέψεις, κάποιες γράφτηκαν:)

φιλιά

nikiplos είπε...

Αγαπητή Άστρια καλησπέρα...

Συγχώρησε την καθυστερημένη απάντησή μου...
Ακριβώς ... ΜΕΤΡΟ, είναι μια λέξη που φαντάζει σχεδόν τέλεια!... μέτρο σύγκρισης, σημείο αναφοράς στον άνθρωπο, στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια... Μέτρο, μονάδα αξιακή ο άνθρωπος... και εκλείπει... η αξιωματική αξία της ανθρώπινης ζωής... σχέδια για διαστρικά ταξίδια, σχέδια για υπερ-υπερωκεάνια, πολυτέλεια και χλιδή πρωτόγνωρη, αλλά και άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο... άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα για μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση... το μέτρο και η αξία στρεβλά ανεπτυγμένα στο βάρος των χρυσαφένιων σεντουκιών μερικών μόνο... δυστυχώς...
φιλιά!

Άστρια είπε...

αγαπητέ Νίκηπλε,
μια προσκλησούλα για παιχνίδι σε περιμένει, έτσι για ν' αλλάξει λίγο η διάθεση:)